Cipők és stílusok. Fotó : Debreczi János 

   Kínzó kérdés; hány pár lábbelijének kellene lennie egy igazi férfinak? Kínozza azt, akit ez a dolog valóban érdelek, ellenben sajnos inkább a lábgomba az, ami valóban szenvedést okoz azoknak, akiket ez a fontos dolog elkerül, minta a tavaszi nátha. Bár egyre többen vannak, akik lettek velem együtt „cipőfetisiszták”, persze a szó nem valódi, de átvitt értelmében. Nem nyalogatunk cipősarkokat …

 

A fétis tárgya. 

   A cipő gondokat leginkább, úgy mint a ruházkodási kérdést általában, a pénz és annyak hiánya és/vagy a „spúrság” határozza meg. Vagyis nincs rá, vagy ha van, nem költünk, és ha meg van is meg nincs is pénz, a köztes „jó lesz ez így is” megoldás marad. „Tavaly sem volt ez még lyukas.”  Pedig nem annyira nagy probléma ez, és a kínálati oldalon még ha nem is vagyunk a pénzeső elöl esernyő alá bújók, találhatunk magunknak megfelelő árú, és stílusában is kellemes darabokat, csak nyitott szemmel kell járni – kelni. Ettől még nem jutottunk közelebb a címben feltett kérdés megválaszolásához, viszont ami késik, ugye múlik, így ne lépj tovább, jönnek a javaslatok.

 

Jövő MENŐ! Fotó: Galló Krisztina 

   Tavaszi és nyári szettekhez, a megoldásaim a következő pontokban taglalom, mely segíthet abban, hogy mihez, mit és miért vegyél meg, és fel.  

  A, Öltöny és társai. Az öltöny amúgy egy feszes, inkább irodai meló mellé kötelezővé vált egyenruha. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem lehetne, eltérni itt is a megszokott oxford vagy derby típusú fűzős cipőktől, ami amúgy nem ellenségem, de valahogy megszokottan unalmas. Én úgy gondolom, ha már van egy, vagy két pár oxford, vagy derby, miért is ne lehetne mellé egy lazább, könnyedebb loafer is, és nem vétkezel, ha egy sneaker is befigyel a cipők közt. A loafer akár lehet penny, vagy tassel. Ne tessék irtózni a kis bojtoktól, mert már menő lett. A divatra éhes férfi, makkos cipővel álmodik.

 

Öltöny sneakerrel nem vétek. 

Loafer 

   B, Lazább, de kérlek ne hívd „sportosan elegáns” megjelenés mellé szánt csukák. Itt már szabadabbak a kezeink, és szellemünk is szárnyalhat, nem köt annyira a zárt stílusvilág. A ruházkodásunk alapja a vászon chino nadrág, vagy a farmer, így ezek színvilága adhatja a felütést a cipőink stílusának. A chino nadrágok szár bősége, esetleges szűkítése, fontos szempont szintén a cipő kiválasztásához. Jöhetnek hozzájuk a sneakerek, vagy a még lazább vászon felsőrésszel ellátott belebújós mokaszinek. A farmer pedig kívánná a sport cipőket, de ne ez legyen az első döntés, mert én például nagyon kedvelem a fűzős derby, vagy oxford típusú barna, fekete bőrcipőket, ha ezt a nadrágot hordom. A casual style alapja ebben az esetben annyira adja magát, hogy valóban csak a fantázia szab határt, na és persze a már fent említett pénz(telenség).

 

Fehér chino és szürke fűzős laza oxford. 

Barna és kék. 
Mokaszín móka. 

   C, A rövid és térd feletti, szigorúan valóban szabadidős nacik cipői alatt pedig én ezeket értem. Mivel az ovis kort egy idő után elhagyjuk, és nem akarunk Pistikék lenni meglett korunkra, de mégsem szeretjük, ha egy kerti sütögetés, és vízparti party esetén ránk rohadjon a pantalló,  kell az a rövid térd feletti térdnadrág. Ezek mellé kiváló választás, - és itt jöhet a szemek kerekedése – a szandál vagy a saru. A szandál és a saru is, persze zokni nélkül és szigorúan csakis ehhez az outfithez. Akik viszont nem kedvelik itt sem a szabad lábujjak napoztatását, nyugodtan vehetnek fel zártabb mokaszin jellegű cipőket. Csak egyet ne; a flip-flop papucsot! Azt még itt se!!!!

 

A boldogság kék cipője. 

Ide ez kell! 

  Akkor hány pár is kellene? Legalább két pár, az oxford vagy derby típusból, két pár szabadabb loafer, vagy seneaker és mokaszin tipegőből, és a két pár sportos lazább szandál, vagy bőrsarú.  Ne ess hanyatt, mert ehhez nem kell még bankot rabolnod, mert számos lehetőség adódik arra, hogy ezt a beruházást, ha apró léptékben is, viszont olcsón megszerezd. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy melyik cipőboltokat válassza ki az alapcuccok beszerzésére, de egy biztos, hogy nem lehet akadályokba ütközni, mert valóban széles és bőséges a kínálat. Én a stílustippekben megadtam hozzá pár inspiráló képet, a többi rajtad múlik. Hány pár, a jó pár!?  Megszámoltad? 

Barátsággal; 

Tibor