Amazónia  tragédia  környezeti válság  tudatosság  felelősség
Közösségi média kampány 

  Ég Amazónia. Milyen jó volt még az a bárgyú együgyűség, amikor Woody Allen a világűr tágulása miatt aggódott csupán. Mára már számos dolog miatt aggódhat, leginkább azért, hogy mi lesz, ha már aggódni sem kell, mert huss, mi sem leszünk. Nagyjából arra tart a világ, és mivel nem tudunk kiszállni mert ez nem egy taxi, roboghatunk vele együtt a nagy semmibe. Mondhatnátok, mi ez a nagy szomorkodás, meg letargia egy férfidivattal foglakozó blogon, ahol szinte minden arról szól, hogy a divat hatására cserélj legalább egy évben háromszor ruhatárt, és haladj a „fashion” világával. Nos, ez azért kicsit túlzó lenne, mert csak magam tudom ideidézni, - klasszikustól csak pontosan, ha ha ha – amikor előző írásom hozom ide. "A hülyék sosem elegánsak". 

  Szóval ég az esőerdő, és mi sírunk a képek láttán, osztjuk vadul a közösségi média felületein és kommentelünk, gyűjtéshez csatlakozunk és nagyjából ezzel le is tudjuk a felelős magatartást. Olvasom, hogy ez az egész környezetért való aggódás és globális éghajlatváltozási mizéria, valamiféle elfajzott liberális terelés, mert amúgy nem ez nem is igaz és különben is izé. Pedig ég a ház, és hiába kiabálunk amikor majd ránk is omlik. Akkor meg már tök mindegy lesz, hogy ki volt konzervatív és ki liberális, együtt megyünk a gyehenna tüzére.

Amazónia  tragédia  környezeti válság  tudatosság  felelősség
Úgy is kidobjuk, akkor meg minek? - kép tumblr.com 

  A folyamatos nyomás, hogy új és újabb kollekciók birtokosai legyünk, valóban az igénytelen fast  fashion márkák megásott csapdája. Közben meg szemetet gyártanak, ami leginkább a műanyag terhelést fokozza. Lásd anyagösszetétel; amikor azt olvasod a választott darab címkéjén, hogy 70% poliészter ne csodálkozz, mert a többi anyag sem lesz környezetbarát, ami kiadja a 100%-ot. Aztán meg ott van a másik érdekes lobby, akik az állatvédelem adta aggódásuk miatt, nem vesznek magukra állati származékból készült ruhadarabot, cipőt stb. Oké, legyen lenből minden, de közben a legnagyobb felvásárlói ők a műanyagból készült ruházati termékeknek. Micsoda saját farkába harapó kígyó ez?!

  Ott áll az esőerdőket védelmező állatvédő szomorú arccal, és posztolja a jaguárt, amit épp megment a Brazil katona, de közben ezerrel veszi a műanyag flip-flop papucsot, meg a műbőr cipőket, mert azt nem állatból nyesték ki. Aztán ha megunta, dobja ki a szemétre, amit aztán sitty-sutty égetnek el, és ezzel ismét csak rontják azt a klímát, amit már amúgy is elszabtunk. Persze én sem vagyok különb és nehogy az kép alakuljon ki, hogy Tibor a legnagyobb környezetvédővé vált. Nem igaz ez sem, de az biztos, hogy soha nem propagáltam olyan márkákat, akik legalább anyagfelhasználás során nem természetest használnak. Sőt azt is szememre lehet vetni, hogy én kedvelem a turibulit, avagy a secondhand megoldásokat. Ott legalább tudjuk, hogy olyan dolgot veszel, amit amúgy a MEO kidobásra szánt, de csak szövethiba, vagy egyéb amúgy alig látszó probléma miatt nem adtak be a nagy kereskedelmi forgalomba. Így aztán talán ezzel is teszel azért, hogy ne terheld túl az amúgy is árutömeggel túlterhelt világot.

Amazónia  tragédia  környezeti válság  tudatosság  felelősség
Nem szégyen a "másod kézből" jött Diesel farmer! 

  Tudom nehéz dolog ez. Azt mondják, hogy a szegénység a legpazarlóbb. Igen az, mert amikor spórol a minőségi anyagok megvásárlásán és inkább az olcsó megoldások felé fordul, a pazarlás a környezet károkozás szintjén jelenik meg. Elpazarolt levegő, elpazarolt feles energia. Arról nem is beszélve, hogy amikor a „Nagy fal” mögötti termelésből származó fura anyagokat felhasználó termékeket vásárlunk, mert „occó” támogatjuk a világ legnagyobb széndioxid kibocsátásáért feleős országot. Rendelj Kínait, mekkora ötlet … És ez, hogy függ össze a mostani katasztrófával? Úgy, hogy melegszik a világ és ezzel együtt sűrűbben jönnek majd a hatalmas erdőtüzek.

Amazónia  tragédia  környezeti válság  tudatosság  felelősség
Ez nem bántja a szemét? Fotó - tumblr.com 

   Akkor mi a megoldás? Nem tudom, de egy biztos, hogy mint divattal és stílussal foglakozó blogger vagy „akármi”, úgy gondolom felelősséggel tartozom én is, hogy milyen világot adok át a lányomnak és talán majd az ő gyerekének is. Ezért vallom, hogy nem ülj fel arra a hülyén pörgő motorra, ami azt akarja elhitetni, hogy minden új szettet meg kell venni, és minden évszakban legalább két kollekciót ki kell próbálni. Próbálj meg a környezettudatos és környezetbarát termékek felé fordulni, még ha azt állatokból nyerik is ki, de közben nem higgy annak, hogy a PET palackokból készült műanyag papucs menti a földet. Azt sem mondom, hogy mostantól csakis az ősember külsőjét vedd fel, mert ezzel is véded az élővilágot, - nem indok az évi egy póló bőven jó szemlélet sem – mert azért a stílus és igényeség velünk kell, hogy maradjon, még ha a világvége lesz is nemsokára. Gondolj csak Coco Chaneltől hozott idézetre; „Minél rosszabbul állnak dolgaid, annál jobban kell kinézned.” Én ezt a felelősséget vállalom, remélem nem leszek egyedül!  

Baráti felelősséggel;

Tibor