Gyakran mondjuk mi stílustanácsadók, hogy a férfi egyetlen ékszere az óra lehet. Sablonos, de igaz, mert ugyan vagyunk páran, akik hordunk mondjuk karkötőt, akár még egy – egy gyűrűt, de többen vagyunk, akik megelégszünk a csuklónkra tekert vekkerekkel. Nem is baj az. Én nem vagyok a nagyzolások híve, - „egyszerűen, stílusosan” -  de ha már óra, legyen szép és majdnem minden outfithez, más és más.

Lenne rá időd? Fotó : Galló Fotó 

    Szabály lehetne, hogy sportos manapság divatos szilikon szíjas órát, ne nagyon erőltessük mondjuk egy öltöny, vagy „blacktie” előírta szetthez. Az is lehetne, hogy a manapság egyre szebb és szebb, de mégis inkább „munkaeszközként” viselt okos óra sem illendő a hasonló megjelenés mellé viselhető. Az ilyen esetekre inkább a hagyományokat tisztelő, klasszikus karórák illenek, bőr vagy finom fémszíjjal. 

Divat - óra 

    Másik fontos szabály, és szinte rabosítás cselekedetét kimerítő vétek, a hamis márka hordása, „replikáns” csakis a scifi világában lehetséges. Nem menő, és inkább ciki, ha mondjuk egy hamis Rolex vagy Omega figyel a csuklón. Gyakorta látom viszont, főleg a tömegközlekedési eszközön, hogy egy kéz kapaszkodik vadul a villamoson, és a kezén egy echte hamis Patek lifeg. Szomorú, de nem Svájcban vagyunk, hogy mondjuk valóban, akár egy forró kapucsínó után, nem a Mercedesbe ugrik be az úr, hanem felugrik a közeli buszra, hogy visszaérjen az irodába, és valóban egy igazi Patek Phillipen nézi meg, mennyire késett el. Idehaza viszont ez azért kevésbé reális, mondjuk Csepel külsőről érkező viszonylaton. Nem beszélve arról, hogy az a replika mondjuk a Patek egyik egyedi, pár darabos modelljének gagyi másolata. Kérlek, ha nem megy, mert nem vagy az oligarcha egyik rokona, és nem szakadt rád a nemezti össztermék értékének a fele, inkább hordj inkább szép, de nem drága divat órát.

Kecsegtető ajánlatok ketyegőkre! Vigyázz ez fake! 

 

   Utolsó gondolatom az órákkal kapcsolatosan, hogy nem baj az, ha nem nagy márka vagy drága kategória, de a csuklód és kezed fejének mértéhez igazodjon az óra számlapjának átmérője. Nincs annál rondább látvány, mint egy túlméretezett krumpli a karon. Főleg, ha az még számlapjával csicsás kinézetével kitüremlik a zakó ujja alól, vagy emiatt kell az inget a kézfejnél kigombolva viselni.

Ez is csak divat / óra Fotó: Galló Kriszta 

   

   Tudom sok minden lenne még, ami "kitárgyalható" az órákat illetően, de ez is mint minden a divat területén egyéni kérdés, és legtöbb esetben a pénztárca meghatározója. Úgy érzem, hogy számos inspirációs kép, és bejegyzés segít eligazodni, és manapság már nem nehéz beszerezni a legjobb helyekről ezeket a szép és divatos darabokat. 

Rollerrle vagy nélküle? Fotó: Galló Kriszta 

  Barátsággal: Tibor