turi  turkáló  bálás ruha                                                                 Majdnem ugyan olyan, vagy mégsem? 

    A "turis-buli"  azért is tetszett, mert korunk férfi hősei, inkább megvesznek haszontalan, rossz minőségű, de márkásának mondott fast fashion ruhákat, még akkor is, ha tudják, át lesznek vágva, minthogy azt a "szégyent" érezzék, amit egy jó "turkálás" nyújthat. Kedves barátaim, nem szúrt meg a nap, nem fagyott le az agyam, nem ittam több rövidet a kelleténél, és nem szedek semmiféle tudatmódosító szert, de amondó vagyok, nem szégyen a turkálás, sőt néha aranyat is lel, aki nekiveselkedik. - Jut eszembe, egykor Rómában aranyat leltem, csak ki kellett menni a városszéli piacra, ahol a "tökmagszotyikitömöttmókus" mellet, ingek, és nyakkendők ezrei vártak rám, fillérekért. - Mit gondolok én a turkálásról, mint férfi stílus blogger, most öt tételben fejtem ki.

turi  turkáló  bálás ruha
Még kincset is találhatunk. 

   

    1, A turkálás alapja, hogy tudd, nem minden arany, ami fénylik. Sokan vagyunk és még többen, akik "szekondhend" mód vásárlunk, de nem nyomnánk egy szelfit, hogy épp ott leltünk rá álmaink ingére, pólójára, vagy épp zakójára. Pedig de. Szégyen ide, szégyen oda, de tényleg vannak helyek, ahol remek darabok hevernek parlagon, mert mi férfiak, nem adjuk alább és tartva a büszkeségünk, messze kerüljük el ezeket az üzleteket. Viszont csak egyszer szabadulj be valamelyik barátnővel, feleséggel és csodákat fogsz látni, nem csak azért mert tépik ki egymás kezéből a bála bontás utáni legjobb darabokat a hölgyek, de még te is látnád, hogy repül a levegőben egy - egy extra márkás cucc. Viszont ami a lényeg, hogy nem minden az, aminek látszik. Itt is megvan az, ami minden más hasonló helyen, hogy a vágyott ruha nem az, aminek mutatta magát. Figyelj tehát arra, ha turkálásra adtad a fejed, hogy jól nézd meg mi az, amit potom pénzért adnak.

turi  turkáló  bálás ruha                                                   Ha elolvastad, már nyertél! Tudod mi a méreted.

2, A méret a lényeg. Fontos szabály, hogy a turkálóban összekapkodott szettek legtöbbje, vagy túl nagy, vagy épp túl kicsi méretben. Mivel az átlag és nagyobb számban fogyó darabok, már az első pillanatban elvándorolnak valahova egészen máshova... hogy aztán új életre kelve, más áron, de más minőségben jelenjenek meg. (Ha érted mire gondolok? ) A méreteid ismeret itt talán a legfontosabb, mert nem az ingek, dzsekik, zakók, más - más országokból zuhantak a bálába. Lesz, ami számmal, lesz, ami betűvel, adja meg az irányt. Tudd, hogy a külhoni mérettábla szerint te milyen "szabású" vagy. A nyertes pozícióban az startol, aki vágja ezeket. 

turi  turkáló  bálás ruha
Akár még ezeket is. 

   3, Nem használt ruha! Tévedés, ezek a ruhák legtöbb esetben egyszer sem voltak senkin, csupán a divat szakma túltermelésének, és hibás anyagkezelésnek következtében kerülnek a zsákba. A penetráns illat, ami árad ezekből a darabokból azért van, mert a bálába kerülés előtt, után fertőtlenítik őket, mert lehet épp Banglades, vagy India, "gyártósorairól" estek a selejt kupacba. Az, amit már viseltek, az nem itt, hanem legtöbb esetben az internetes "másodkézből" működő piactéren lesz fellelhető. (Itt nagyobb eséllyel lehet kapni extrán márkás ruhákat, alacsony áron.) A bálás boltokra inkább három - négy név visszatérő jelenléte a meghatározó.

turi  turkáló  bálás ruha
Lehet ezt is turkálta valaki? 

   4, A nem baj, ha "turkálós", de legyen stílusos. A hipszterek többsége szereti ezt a fajta outfit összeállítást, mert az biztos, hogy máson nem látják viszont a darabokat. Ebben az előnyben te is részesülhetsz, mert az már biztos, hogy az, amit itt találsz nem lesz máshol. Ellenben arra is ügyelni kell, hogy tartsuk be azt a szabályt, hogy nem csak azért turkálunk, mert kevesebb pénzt szeretnénk kiadni, és közben alább is adjuk, mert jó lesz ez is, közben meg egyre furábban néznek a barátaink ránk. A lényeg pont az, hogy itt is tartsuk a tőlünk megszokott szintet.

turi  turkáló  bálás ruha
Ehet a sárga irigység. Lehet! 

    5, Mit vegyél, és mit, ne! Ide tartozik és talán a legfontosabb, hogy legtöbb esetben én zakót, öltönyt, kabátot, dzsekit, nem ajánlanék senkinek, aki erre a kalandra adja a fejét, ismeretlen vizeken találja magát és könnyen elveszthet. Viszont inget, farmert, pólót, sőt mi több akár nyakkendőt is be lehet szerezni nagyon kellemes és reális áron, sőt mi több viselhető minőségben. Az ötödik pont befejező része, hogy ne feledd, de ezt kár is lenne leírnom, mindent alaposan moss ki, tisztíttass, mert ezek a darabok valóban megjárták a ruhák poklát, bennük rejlik ezer és ezer kilométer. Ők korunk "szövetbevándorlói".

turi  turkáló  bálás ruha                                                                          Bizz benne, ő már csak tudja. 

Tudom, most megint nem leszek túl népszerű a "stílus guruk" előtt, hogy ennyire lementem a pokol kapujához, és merem ajánlani azt a tabut, amit más nem, tenne meg. Nekik üzennék egy valódi divat ikon mondatával; Nickelson Wooster : "Szeretem keverni az olcsóbb és drágább árfekvésű, a laza és komoly darabokat." Neki talán hihetnek, ha nekem már nem is.

Barátsággal : Tibor