Sokszor hallom, és olvasom hozzászólásokban, hogy minek nekem az öltöny vagy zakó, ha egy évben talán, ha egyszer veszem fel, ha van is bőven jó az, amit még két - három éve vettem magnak.

  Másik megszokott mondat, hogy a „flancos öltözködés”, és én két külön világ vagyunk. Ezek a mondatok azok, amiket azok szoktak írni, akik valóban nem szeretnek öltözködni, és nehezükre esik még a gondolata is, hogy új ruhát kellene venni, mert meghívták egy baráti, vagy családi nagyobb eseményre. Hány és hány fotó kerül így fel a közösségi média oldalakra, hogy kihízott vagy épp túl nagyra méretezett öltöny, zakó figyel a központi helyen lévő férfin, mert ő a legjobb barát, vagy a legközelebbi rokon. A ferdén és hosszúra kötött nyakkendőkről, a nadrághoz nem illő cipőkről már nem is beszélve.

 

Vannak "olcsó" megoldások

  Tudom, hogy ők azok, akiket legkevésbé sem érdekli az, amin itt ügyködöm, illetve nyomom, mint süket a csengőt, hogy mit mivel és miért. Viszont egy próbát azért megér, mert nem egy fecske csinál nyarat, de talán, ha többen osztják és viszik a gondolatokat, változhat valami. Nem arra gondolok, hogy akkor innentől kezdve azok, akiket a fenitek szinte hidegen hagynak, mint polgármestert az adriai jachtok, máris glancba vágják magukat és fejveszte rohannak a legközelebbi úri szabóhoz. Inkább néhány praktikát ajánlanék, a veszett fejsze megtalálása érdekében.

 

A zakó mérete

  Kezdjük rögvest egy alap dologgal, jobban mutat minden, ha mielőtt magunkra vennénk átnézzük. Kezdve ott, ha nem volt rajtunk már vagy az idők kezdete óta, hogy valóban megvan rajta minden, aminek meg kell lennie. Gombok a helyén, netán, ha még annyira új volt egykoron, hogy a különböző fércek még mindig megvannak, eltávolítjuk, gondolva itt a felesleges márka jelzésekre (lásd zakó ujja). Aztán ha átnéztük, vegyük fel magunkra, szigorúan tükör előtt. Szó nincs felesleges pipiskedésekről! Itt arra kell figyelni, hogy valóban nem lett azóta túl szűk, vagy túl bő, amióta szomorkodva ott lógott a szekrényed magányában.

 

Pár apró kiegészítő 

  Amennyiben szűk akkor azon már nehéz segíteni, mert a hátralévő "akármennyi" időben sem foguk vissza karcsúsodni eredeti versenysúlyunkra. Itt nincs más, mint egy újat beszerezni, ami már megfelel a méreteinknek. Ellenben viszont ha kifogytunk belőle, (inkább ez, ha már ...) vagy a szabása volt egykor ilyen, nem árthat egy kis igazítás. Én belátó vagyok, és ezért szerintem még egy kevésbé divatos zakót is rendbe lehet tenni azzal, ha magunkra igazíttatjuk. Ujjhossz és bőség bevétel, nevezzük karcsúsításnak, de akár még a gombozás újra gondolása sem istentől elrugaszkodott gondolat. Ugyan ez a móka lehetséges a nadrágra vonatkozóan is. Nem kell feltétlen új dolgokban gondolkodni, ha esetleg a már meglévőt korszerűsíthetjük. Talán ezekre a munkákra lehet még szabót találni, nem hinném, hogy lehetetlen küldetés lenne.

 

Nyakkendő trükk 

  Amint ezek a dolgok a helyre kerülnek máris másképp álnak majd a dolgaid. Nem kell szégyellni, ha mondjuk megnézel pár inspiráló képet, blogot, hogyan lehet a nyakkendőt megkötni vagy milyen szín illik a meglévő szettedhez. Új nyakkendő még mindig olcsóbb megoldás, mit a gombhoz venni egy új kabátot. Ezekkel operálva és pár kisebb beruházással (nem megruházás) öv, esetleg díszzsebkendő, új ing beszerzésével frissítheted a megjelenésed. A lényeg úgyis az összkép lesz, és nem az, mikori volt a zakó vagy öltöny.

 

Cipő és öv 

  Gondoskodj róla, hogy a cipőd tiszta és fényes legyen, ne rontsa el majd a végleges összképet, és ha kell mert már eltaposott a sarka, sarkaltasd meg, vagy szerezz rá új talpat. Ezek még mindig költségkímélőbbek mint újat venni, ha már semmiképp nem akarsz erre az útra tévedni.

  Remélem segíthettem egy más világot teremteni a megjelenésed körül úgy, hogy nem kellett nagy erőfeszítést tenned, és még a pénztárcád sem lett laposabb. Ne feledd; a kellemes megjelenés nem csak pénz kérdése. 

Barátsággal; 

Tibor