Miután gyakorlatilag úgy gondoljuk, hogy mindent leírtuk, megbeszéltünk és átadtunk, jön egy privát email, vagy üzenet, hogy „Tibor segíts, a kék öltönyömhöz felvehetek barna cipőt? „.  Ekkor megint eljön a pillanat, hogy az alapokat kell ismételni és nem fáradva bemutatni. Nagy tanítónk mondta egykor; Tanulni, Tanulni, Tanulni! Mert mi lenne más, a mi dolgunk, mint ez, és nem megbántva, de eligazítva a sárga úton OZ városához a tévelygőket. Aztán ott úgyis rájönnek, mint Dorothy , hogy az egész csak bűvészkedés. Mai téma az öltöny és kellékei.

 

                                                   Kávéval kékben, vagy feketével kékben? 

  Cipő.

   Csakis bőr, és elegáns, oxford, vagy derby semmiképp nem lehet hóbakancs, vagy tépőzáras hótaposó, illetve tavasszal vagy nyáron, papucs vagy tornacipő. Itt jelezném, hogy a sneekers lassan, de biztosan teret nyer az öltöny mellé, de ebben az esetben az öltöny egyfajta aktív és szinte már nem is szigorúan vett öltöny forma mellé. Illetve lehet még loafer, és télen szép chelsea. A színek itt általában a barna és fekete között lavíroznak, de sötétkék, és akár világos fehér is lehet, de ez az évszaknak megfelelően illesztve.

                                                                          A barna elegancia. 

   Ing és nyakkendő.

  Az öltöny alá ing kell. Lehet galléros póló is, de az egy casual nyári viselet. Az ing csakis hosszú ujjú lehet, kerülendő a nálunk bevet szokásokat, hogy rövid ujjúval bepróbálkozunk. Sajnos ez nem kikerülhető téma, mert még mindig neuralgikus pont a férfi öltözködés esetén. Az ing lehet mandzsettás, vagy gombos, de semmiképp nem jó, ha túlzásba esve mintás, vagy az elburjánzott szokású, dupla galléros valami, amit nem tudok meghatározni, mert nincs rá szó. Az ing elől lehetőleg zseb nélküli. Szabása lehet slim, regular, vagy slim fit, alakhoz igazodva, de figyelembe tartva, hogy rondább látvány nem létezik, mint a szétpattanó gombok a hason és a mellkason.

 

                                                                   Nyakkendő és kellékei. 

    Nyakkendő.

   Kötelező darab, de bizonyos esetekben elhagyható. Én kedvelem, de legtöbben már unják, holott remekül megtöri az unalmat, ha az az öltöny színe szürke és ennek ötven árnyalat. A nyakkendő hossza úgy legyen belőve, hogy a csomó megkötése után, a végpont azaz a hegy, leérjen az öltönynadrág derekához. Nem rá lógva, és nem felette öt centivel.  A szélessége lehet a mára trendi slim, vagyis vékonyított, de itt azok vannak előnyben, akik teste nem széles. Milyen finoman fogalmaztam, hogy nincs sörhas. A szélesebb nyakkendő inkább testesebb alkattal megáldott tettestársainkra jó. A csomó, ha lehet inkább dupla Windsor, de ha nem megy lehet fél Windsor is. A színe, alap esetben ne üssön el az öltönyétől, és persze meghatározza, hogy milyen helyzetre vettük nyakunkba. Kerüljük azért a nagyon harsány színeket, de alapban nem baj, ha játéknak gondoljuk ezt is.

 

                                                                    Egyező, baj, vagy sem? 

   Díszzsebkendők.

   Ez a kis semmiség manapság reneszánszát éli, ami alapból siker, mert az elmúlt éveket figyelve a stílus tanácsadók munkáját dicséri. (Magamat is ide értve!) Alapból azt vallják sokan, hogy az anyag, amiből készül, legyen selyem, de nem baj, ha az len akár. Színe a szabálykönyvek szerint nem lehet egyező az aznap viselt nyakkendőével. Ebben én néha vitázom, de ne bonyolódjunk divat, és stílus hitvitákba, mert még a máglyán végezzük. Lehet teljesen feltűnő, és szolid is, viszont ezt is az öltöny összképe és színe határozza meg. Én kedvelem a harsányabb dolgokat főleg, ha nem vett az öltönyhöz nyakkendőt fel a delikvens. Hajtási módszerei elég széles skálán mozognak, itt megint, mint a nyakkendő kötés esetén én azt vallom, hogy akinek mi sikerül, csak ne nagyon bonyolódjék bele.

 

                                                                     Öv nélküli biztonság. 

    Övvel, vagy öv nélkül.

    Az öv fontos eszköz, véd a nadrágunk ideje koráni elvesztésétől. Ezért, ha lehet hordjuk, de legyen a bőr színe egyező a cipőével, amit felvettünk a szetthez. Van egy új szokás, hogy elhagyjuk az övet, és nem veszünk fel öltönyhöz. Nem baj az, de itt inkább az olyan egyedi öltönynadrágokhoz illik, amely nem öv hordásához lett kialakítva. Illetve a nadrágtartó ismételt elterjedése az, ami elengedi az övet, mert ott nem is szabad együtt hordani. Alap : „ Hogyan bízzak meg egy olyan férfidban, aki ennyire fél, a nadrágja elvesztésétől, hogy övet és nadrágtartót is visel.” Igaz mondat!

 

                                                        Nem ennyire szígorú a helyzet. Foto : Galló 

 

    Az alapok első részét itt letudtuk, de a teljesség igénye nélkül. Remélem a képek is sokat segítenek, majd. Ha mégis üresség tátongana ezután, ne habozz és írj nekem bátran, ha Isten is megsegít és a net sem akadozik, én válaszolok.

Barátsággal: Tibor